Άγχος: Οι καθημερινές ευθύνες είναι πλήγμα για την ψυχολογία των γυναικών 

Είναι γεγονός πως η πίεση που δέχονται οι γυναίκες για ανταπεξέλθουν στους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητάς τους είναι μεγάλη. Η εργασία, η οικογένεια, η συντροφικότητα, η κοινωνική ζωή απαιτούν ενέργεια αλλά μπορεί να προσθέσουν και  έντονη πίεση στη γυναικεία ψυχολογία.

 Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε εκατοντάδες οικογένειες, οι γυναίκες είναι εκείνες που επωμίζονται τις περισσότερες ευθύνες για το νοικοκυριό, ακόμα και αν εργάζονται ή αν μοιράζονται κάποιες δουλειές με τον σύντροφό τους. Αυτή η συνθήκη δημιουργεί πολλές φορές μια αίσθηση ανικανοποίητου και τις κάνει πιο επιρρεπείς στο άγχος. Οι ειδικοί αναδεικνύουν τη βαρύτητα της ψυχικής κούρασης ως την αιτία για την ψυχολογική πίεση, η οποία συχνά υπερέχει της σωματικής. «Ακόμα και αν το πλύσιμο των ρούχων ανατίθεται στον άντρα, η γυναίκα είναι εκείνη που αγχώνεται για το αν π.χ έχει τελειώσει το απορρυπαντικό», υποστηρίζει η Δρ. Λουτσία Σισιόλα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. 

Για να ερευνήσουν τον αντίκτυπο στην υγεία της γυναίκας, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οκλαχόμα και της Αριζόνα, αποφάσισαν να πάρουν συγκεντρώσουν στοιχεία από συνεντεύξεις γυναικών για να οριοθετήσουν πώς οι ευθύνες τις επηρέαζαν, ανεξαρτήτως από το αν εργάζονταν περισσότερο ή λιγότερο από τους συζύγους τους.

Οι γυναίκες που ερωτήθηκαν ανήκαν σε μεσοαστικές οικογένειες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ικανοποιητικό εισόδημα. Το 65% των γυναικών ήταν μαμάδες στο σπίτι ενώ οι υπόλοιπες δούλευαν σε πλήρη απασχόληση. Ωστόσο, το 90% είπε ότι ένιωθε ότι μόνο οι ίδιες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση του νοικοκυριού. Εκείνες που το υποστήριξαν δήλωσαν ότι νιώθουν εξόντωση και δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους. «Η ευθύνη για το νοικοκυριό συνδέθηκε με τα επίπεδα άγχους της μαμάς. Ταυτόχρονα, δεν τίθεται αμφισβήτηση για το ότι οι πολλές δραστηριότητες στο σπίτι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία».

Με αφορμή αυτά τα συμπεράσματα, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως και τα παιδιά είναι πιο ήρεμα ο κηδεμόνας τους είναι σε καλή ψυχική και σωματική κατάσταση. Ανάμεσα στα άλλα, η Δρ. Λούθαρ επισήμανε κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα γκρουπ υποστήριξης για μαμάδες στη δουλειά, έχουν μειώσει το άγχος, και έχουν μετριάσει την ψυχική εξουθένωση των μαμάδων.

Μοιραστείτε το